Клик

Клик върху маркираните полета в жълто за повече информация. При клик върху Етикети:..........,/в началото или след всеки пост/ излизат всички постове със съответен етикет. За всички публикации виж края на блога по дати. Блога се допълва непрекъснато, приятно четене.

четвъртък, 31 март 2016 г.

10 неща, които се заплащат допълнително на борда….

1.Екскурзии
Круизните компании продават брегови екскурзии, за да използвате максимално времето си в пристанищата, но може и сами да се разхождате навън или се договорите за специална оферта с местен туроператор. Информация за цените на екскурзиите се предоставя на борда (Офис Екскурзии) или на интернет страницата на компанията. Цените варират от 25$ за един бърз шопинг до 200$ за целодневни екскурзии, включващи хранене, както и някои екстремни изживявания като полет с хеликоптер и балон с горещ въздух. Повечето екскурзии варират от 50$ до 150$ в зависимост от продължителността, дейностите и участниците.
Препоръка:  Може да се запишете за някои екскурзии на борда (особено ако не сте запознати с пристанището и не говорите езика), така ще имате организиран транспорт и екскурзовод до забележителностите. Друга възможност е да направите обиколка индивидуално. Преди отплаване поискайте карти, атракционни брошури, календари с интересни събития за пристанищата по вашия маршрут от туристическите бордове. Вижте информация за вашата дестинация от интернет търсачки, за да се информирате за интересните забележителности и какво трябва обезателно да посетите и видите.

2.Специализирани ресторанти и барове
Храненията в основния ресторант на кораба и бюфетната зона са включени в цената. Круизните компании са добавили на множество места из кораба срещу допълнително заплащане други атрактивни вкусотии. Можете да платите от няколко долара за фунийка сладолед до $35 за куверт вечеря в специализиран ресторант. 
Препоръка:  На борда може да намерите бюфетна зона работеща денонощно и напълно безплатно. Ястията в основния ресторант са също много привлекателни с множество вкусове и невероятни десерти. Някои компании като NCL предлагат пакети с включени хранения в няколко ресторанта. Ако все пак сте изкушени от специализираните ресторанти не забравяйте да прибавите тези разходи към бюджета за круиза. Или потърсете круизните оферти, които предлагат на борда безплатни хранения в специализираните ресторанти.

3.Алкохол и други напитки
Алкохолните напитки като вино и бира не са включени в цената на круиза на повечето компании. Също така се заплаща и за безалкохолни, минерална вода, сокове и някои специални кафе напитки.
Препоръка:  Повечето компании рекламират отстъпки по време на Happy hours на борда. Ако някога ви предложат напитка в сувенирна чаша подарък, която няма да носите в къщи попитайте за цената в обикновена чаша, това може да ви спести няколко долара. Вижте за събития с безплатен алкохол, като дегустация на вино/шампанско или коктейл посрещане с капитана. В ресторанта и бюфетната зона са безплатни: студен чай, кафе, чай, сокове и мляко. Някои компании имат пакети за вино и бира, също и пакет безалкохолни и минерална вода . Внасянето на алкохолни напитки на борда е забранено, но…

4.Спа и салони за красота
Един масаж на борда може да струва от 100$ до 150$, ако е с по-екзотични терапии – от 200$ до 500$.
Препоръка:  Възползвайте се от отстъпки в спа центъра и проверявайте ежедневната програма на кораба за промоции. Обикновено намаленията се предлагат в деня на качване или в дните когато корабът е в пристанище.

5.Забавления на борда
Много забавления на борда за безплатни, но някои могат да доведат и до допълнителни разходи. Сред тях са упражнения като пилатес, йога, фитнес програма с инструктор, дегустация на вино, гледане на бебета (около 6$ на дете на час), казино и др.
Препоръка:  Можете със сигурност да се забавлявате с  безплатните дейности. Присъствайте и участвайте в игри по време на анимация с персонала и може да спечелите сувенир от кораба. Забавлявайте се с музикални изпълнения на живо, готварски демонстрации, безплатни лекции - или просто да прекарате времето си релаксиращи покрай басейна, да четете книга или да общувате с вашите спътници. Ако сте заинтригувани от специалните дейности, вмъкнете ги в бюджета, и изберете кои от тях са най-интересни.

6.Пералня/Пране
Прането се таксува, например за тениска цената е около 2,50$.
Препоръка:  Вземете достатъчно дрехи за круиза, за да може да ги сменяте.

7. Парични Благодарности към персонала/бакшиши
Политиката на круизните компании е да се заплащат задължително благодарности към персонала (около 10$ до 12$). Те се разпределят между сервитьори, помощник сервитьори и стюарди
Препоръка:  По принцип паричните благодарности са част от разходите, от които няма как да спестите. Просто трябва да се настроите.

8. Безмитни магазини на борда
Повечето хора купуват нещо за спомен от своя круиз – сувенири, парфюми, дизайнерски модни и кожени стоки, алкохол, цигари. Цените могат да варират от $5 до стотици или дори хиляди долари.
Препоръка:  Избягвайте изкушението, като не ходите в бутиците на борда, ако не можете да си го позволите. Можете да закупите сувенири в магазините на пристанищата. Обикновено, изгодни цени се появяват на корабите към края на круиза.

9. Снимки и камера
Круизните фенове често дават доста пари във фото галерията на борда, където една снимка 8×10 може да струва около 20$ или повече за това, че сте се снимали до капитана например.
Препоръка:  Носете своя собствен фотоапарат. Ако сте притеснени от харченето на целия бюджет за снимки, можете да се въздържите, когато фотографът на кораба ви предложи фотосесия. Или да устоите на изкушението „просто да я проверите“  в галерията, щом видите печатната версия със сигурност ще искате да я закупите.

10. Интернет
Дори и със собствен лаптоп да се възползвате от Wi-Fi на борда на кораба, ще платите изключително високи цени за често бавна Интернет връзка. 
Препоръка:  Може да проверите за безплатен интернет в пристанищата или ако има в близост до тях заведения с интернет достъп.
Приблизителни цени, различни на компаниите…
цена                 $ 3,95   (за активиране на сметка)
на минута         $ 0,75   
100 минути       $ 55   (на минута US $ 0,55)
250 минути      $ 100  (на минута US $ 0,40)
Тези са на NCL…

Важно: И не забравяйте разхода, отиване и връщане до съответното пристанище. Евентуално, хотели, трансфери, паркинг…

Няма коментари:

Публикуване на коментар